lauantai 12. marraskuuta 2011

SOLMUPULLAT

SOLMUPULLAT
Lapseni monesti ovat kyselleet pullan ohjetta, että mitä taikinaan laitan. Koskaan en ole aineita mitannut vaan niin sanotusti sormituntumalla ja "hyppysellittäin" , se on ollut ohjeeni, mutta nyt kun valmistin hautajaisiin solmupullia päätin oikein miettiä mitä laitan ja kuinkakin paljon.
Annoksesta tulee n, 50 kpl

½ l punaista maitoa
1 muna
vajaa 1 lasi sokeria
½ pussia kardemummaa
1½ pientä pakettia hiivaa
n vajaa 1 rkl suolaa
75 g pehmeää voita
vehnäjauhoja niin paljon, että tulee sopivan kiinteää leipoa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva, Sekoita muna, sokeri, suola, kardemumma ja kaada päälle maito, vaivaa joukkoon jauhoja niin paljon, että tulee kiinteää lisää pehmitetty voi ja jatka vaivaamista, lisää jauhoja tarpeen mukaan kunnes taikina on sopivaa. Parempia pullia tulee kun taikina jää pehmeäksi.
Itse teen pullat ns yhdellä kohotuksella, eli leivon heti nousemaan ja nostatan vain leivottuna. Ota taikinasta osa ja kauli taikinasta n 15 cm levy, levitä päälle pehmitettyä voita ja sokerikanelia taita levy kaksinkerroin  eli  noin 7-8 cm , leikkaa siitä n 2 cm levyisiä suikaleita, joista teet solmun, laita uunipannulle kohoamaan liinan alle. Voitele kohonneina munalla ja kypsennä 225 asteessa  uunista riippuen 10- 15 min.
Tarjoiltaessa pinnalle ripoteltu sihdin läpi tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti