keskiviikko 4. tammikuuta 2012

villasukkia ym näperryksiä

No niin, aletaanpa sitten purkaa mitä sinne pukin pussiin ehdin saamaan vuonna 2011. Suuret suunnitelmat olivat, että jo tammikuulla aloitan valmistelut niin että kaikki saan hyvissä ajoin valmiiksi, mutta niinhän siinä kävi, että vielä viimeisen yön vietin kutimieni kimpussa. Aivan tavallisia villasukkia oli muutamien toivelistalla ja niistä siis aloitin joskus syksyllä , en siis tammikuulla niin kuin suunnittelin.
päätin aloittaa pienimmistä ja tein neljälle pienille pojille ensimmäisenä sukat


LASTEN VILLASUKKIA
Isoimmista sitten tuli kuitenkin liian pienet, mutta ehkä pikkuveli voi sitten pitää niitä jossakin vaiheessa ja iso veli saa uudet heti kun mummilaan saapuu. Pienten kaksos-poikien siskolle sitten ajattelin tehdä leppäkerttusukat ja ne sentään olivat olleet sopivat liki neljävuotiaan jalkaan.

LEPPÄKERTTUSUKAT

Vanhempi tyttöni pyysi lenkkarisukkia, ne eivät oikein olleet minun mieleeni ja niinpä päätin olla neulomatta kehräsluun kohdalle valkoisia ympyröitä ja niin nauhat poistamalla saa helposti tavalliset sukat. Tytön sukat ovat Nalle-langasta ja totesin, että " lenkkareista tulee paremmat paksummasta langasta niinpä vävyn sukat tein seiska-veikasta. Tässä sitten huomasinkin, ettei tytön punaisista "lenkkareista " tullut kuvaa otettuakaan, mutta ompa vävyn sukista otettu kuva isoissa jaloissa ( pari numeroa taitavat olla isommat kuin vävyn pieni siro jalka)

LENKKARISUKAT


Nuoremmalle tytölleni päätin tehdä aivan tavalliset ruutukuviolla olevat villasukat tytön lempivärisinä Nalle-langasta.

RUUTUKUVIOISET VILLASUKAT

Poika sai aivan perinteiset siniset miesten sukat seiskaveikasta, samoin sai parempi puoliskoni ruskeat
MIESTEN SUKAT


Isoimmille lastenlapsille tein kettuhuivit. Joskus kun omat lapset olivat pieniä x- anoppini joka on kova neulomaan ,teki lapsilleni huivit samantapaisesti ja siitä tuli mieleeni , että miksipä sitä mallia muuttamalla voisi tehdä kettuhuivit ja ei kun kehittelemään mallia. Lankana on Nalle-lanka.

KETTUHUIVI


Tästä se alkoi luomalla puikolle neljä silmää ja neuloa ensimmäinen kerros, sen jälkeen poimia toiselle puikolle kutoen neljä silmää.

Näitä puikkoja aloin kutoa "renkaaksi" lisäten molemmissa reunoissa molemmille puikoille joka toinen kerros yksi simukka. Neuleena keskimmäiset neljä silmää oikein neulosta ja reunimmaiset nurin pään etupuolella ja takapuolella koko ajan nurin.


Näin alkoi muotoutua ketun kuono. Ketun pään tein kaksinkertaisena siksi, että sillä saa enemmän pään muotoa. Kun reunoihin oli tarpeeksi lisätty silmiä otin käyttöön kaikki viisi sukkapuikkoa.
Kun kuonon pituus on sopiva, vaihdoin langan oranssin ruskeaan ja jatkoin samalla tavalla raunoissa silmiä lisäten.

Kun oranssia on neulottu neljä kerrosta neulotaan  keskimmäiset kuusi silmää oikein

Pään takapuolella jatketaan koko ajan nurin neulomista.

Kun oranssilla on neulottu 12 kerrosta neulotaan keskimmäiset kymmenen silmää oikein ( silmän paikat) ,näin ommellaan kolme kerrosta ja sen jälkeen jatketaan kuuden keskimmäisen neulomista oikein. Pään reunojen lisäykset lopetin tässä vaiheessa.


Kun pään pituus on sopiva, jaa silmukat kahdelle puikolle pään suuntaisesti ja ompele molemmilta puikoilta silmukat yhteen yhdeksi yhdelle puikolle
Neulo puikolta joka toinen silmukka toiselle puikolle yksi oikein yksi nurin ja jätä joka toinen silmukka odottamaan toiselle puikolle, neulo näin noin viisi cm ja neulo toinen puikko samoin.
Yhdistä jälleen silmät kutoen joka toisen silmukka vuorotellen molemmilta puikoilta ja jatka neulomista aina oikein molemmilta puikoilta ( yksinkertaisena) niin pitkäksi , että ylettyy kaulan ympärille. Sen jälkeen jaa jälleen silmät kahdelle puikolle kutoen oikein nurin viitisen senttiä, samoin toisella puikolla ja yhdistä sen jälkeen taas yhdelle puikolle ja , neulo muutama kerros ja vaihda valkoiseen lankaan (hännänpää) aloita molemmissa reunoissa kavennukset joka toisella kerroksella
Ompele ketulle silmät ja poimi molemmista reunoista viistoon puikolle10 silmää neulo niillä aina oikein 12 kerrosta jaa kahdelle puikolle ja päätä molemmilta puikoilta yhteen neuloen kaikki silmät.niin, että muotoutuu korvat.

Kiinnitä lopuksi viikset ja kettu on valmis.Vanhempi tyttöni antoi omia lankojaan ja ajattelin että niistä voisi tehdä tytöille pipot , yhdistin lankaan omaa angoralankaani ja ihan lämpimän näköiset peruspipot tuli

PIPO

Tuli myös pitkästä aikaa tehtyä parit tumput pikkupojille

LAPASET

TITI-NALLE
Sitten haastavin jouluneule oli Titi-Nallen puku tai oikeastaa nallen hankinta ympäri Suomen maata etsimme valkoista isoa nallea aina Oulua myöden löytämättä, niinpä oli tyydyttävä ruskeaan nalleen ja tehdä sille titipuku. Nallen sai sitten pieni Titi-Nalle fani ja juuri valmistui viimeisenä yönä.
Langaksi ostin Novitan paksua ällö akryylilankaa, nopea kutoa ja valkoiset pallot liiviin tein villasta neulahuovutuksena, laiska ja kiire kun oli, etten ehtinyt päälle ompeleen. Housujen kanssa olikin sitten haastetta kun Titin jalat lähtivät vartalon etu-osasta ja takapuoli näin ollen paljon pidemmällä. Kun housut on neulottu pyöröpuikoilla piti osata lisätä takapuoleen tarpeeksi silmukkoita ja nostaa vyötäröä neulomalla välillä eteentakaisin takaosan puolelta.

Nuo housut olisivat kyllä mahtuneet neulojalleenkin ;D) Ihan söpö tuli, vaikka itse sanonkin. Titi valmiina lähtemään Vantaalle uuteen kotiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti