keskiviikko 7. lokakuuta 2015



http://farm7.static.flickr.com/6124/5943496719_31b691a839.jpg
Tomaatti-keikauskakku
Pitkän aikaa mielessä on ollut tehdä keikauskakku; lapsuuden kestosuosikki ja varmaankin ensimmäinen kakku, jonka sain ihan itse tehdä. Silloin se tehtiin aina ananaksesta ja  meillä sitä nimitettiin ylösalas-kakuksi. Sattumoisin sitä maistellaan eri muunnoksina myös Glorian ruoka- ja viinissä. Lapsuuteni kakun ohje on kirjoitettu Kotiruoka-keittokirjan (vuodelta 1951) kellastuneelle esilehdelle, jonne äitini tallensi tärkeimmät reseptinsä.  Osallistun tällä Inkiväärihillo-blogin emännöimään kesän ruokahaasteeseen, täällä; jonka aiheena on tomaatti. Alunperinkin ajatuksenani oli tehdä tomaattinen jälkiruoka tai leivonnainen. Vihreät tomaatit olisivat myös kiinnostaneet, mutta puutarhattomana niitä ei tähän hätään ollut tarjolla.
http://farm7.static.flickr.com/6124/5943496719_31b691a839.jpg
Alkuperäisen ohjeen tein puolitoistakertaisena, silloinen kakku oli pieni, juuri neljälle ananasrenkaalle mitoitettu. Päällisen aineet ovat suunniteltu tomaatille sopiviksi; Intiaanisokerin aromi täydentää ihanasti tomaatin makua. Suklaaksi käy myös vaikkapa chilisuklaa.
50 g voita
11/2 dl intiaanisokeria
½ dl pinjan siemeniä
2 palaa lemon and ginger suklaata (Marabou) pilkottuna
4 kypsää kotimaista luumutomaattia
mustapippuria myllystä, cayennepippuria,  raastettua sitruunankuorta
kakkupohja:
160 g voita
160 g sokeria (1.75 dl)
3 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
160 g vehnäjauhoja
Tiputtele kakkuvuokaan ( ei irtopohja) voinokareet ja intiaanisokeri, sekoittele tasaiseksi. Sirottele päälle pinjan siemenet. Viipaloi tomaatit sentin paksuisiksi, syö päätypalat. Lado tomaatit vuokaan, mausta.
http://farm7.static.flickr.com/6146/5943495351_b0c6b47148.jpg
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, kääntele joukkoon kuivat aineet. Paista 190-200 asteessa 35-40 minuuttia. Kumoa lautaselle ja anna jäähtyä.
http://farm7.static.flickr.com/6008/5944055942_ae8a56c145.jpg
Kakku on juuri yhtä ihanan imelä ja voinen kuten lapsuudessakin! Tomaatti mausteineen sopi tähän mainiosti, mausteita voisi laittaa enemmänkin ja kokeilla vaikkapa tuoretta inkivääriä. Balsamicosiirappi täydensi mukavasti makuja, koristeena sitruunabasilikaa. Lautasena Arabian Ali-sarjaa, sekin vie lapsuuden muistoihin; kesään ja mökille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti